Biroul de Asistență și Consiliere pentru persoane cu Handicap (B.A.C.H.) a funcționat în cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, în perioada 2001-2015, ca parte a programului la nivel de confederație ,,Structură de bază pentru asistența persoanei cu handicap”.
Scopul proiectul a fost îmbunătățirea condițiilor de trai și a posibilităților terapeutice de tratament a pesoanelor cu handicap prin luarea în considerare a existenței lor în diferite medii.
BACH Iași a functionat în rețea, alături de alte 10 birouri BACH localizate la nivelul diecezelor catolice din toată țara și a fost coordonat la nivel național de biroul din Satu Mare.
De-a lungul timpului, au fost realizate diferite activități în vederea sprijinirii persoanelor cu dizabilităţi în procesul de integrare socială și profesională și au fost acordate servicii diverse:
Seminarii privind acordarea de: informații legislative, informații privind posibilitătile pentru petrecerea timpului liber, informatii despre piața muncii, informații referitoare la drepturile civile pentru persoane cu handicap și drepturile civile în general.
Cursuri și grupuri de suport: Abilități de viață pentru persoanele cu dizabilități, Curs de viață activ-independentă pentru persoanele cu dizabilități, Dimineaţa la cafea.
Servicii de sprijin material: fotolii rulante, cărucioare electrice, pamperși, medicamente, alimente, cadre metalice, cârje, bastoane de sprijin, saltele antidecubitus cu aer, consumabile medicale, îmbrăcăminte.
Focus grupuri și seminarii cu alte organizații și instituții în vederea identificării unor soluţii care pot îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi în oraşul Iaşi, cursuri de formare pentru specialiști.
Amintim câteva campanii și proiecte derulate:
Proiecte finantate de Confederatia Caritas Romania, Biroul de coordonare BACH cu sprijin Deutsche Caritas Verband, Freiburg, Germania:
„Ajuta-ma sa ma pot ajuta!” - Proiect de finanțare pentru „Asociatia Persoanelor cu Handicap Fizic Iasi" - sistem tehnic (calculator performant, imprimantă laser, scanner) pentru dotarea salii de calculatoare.
Centrul de zi „Cicoarea Sf. Daniel”- Proiect de finanțare pentru Asociatia Renasterea Speranței (pentru copii cu sindrom Down) - dotarea sălii de gimnastică cu aparatură de gimnastică medicală și a sălii de curs cu mobilier.
Centrul de zi „Ion Holban”- Proiect de finanțare pentru Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului Iasi - dotarea sălii multifuncționale cu materiale pentru kinetoterapie, gimnastică, terapie prin artă plastică și muzică.
Campania „Nu ma închide! Acordă-mi o şansă” organizată de Confederaţia Caritas România prin proiectul BACH în contextul anului 2003 - Anul European al Persoanelor cu Dizabilităţi. Această campanie a evidențiat faptul că persoanele cu handicap nu cer mila noastră, nu cer favoruri şi nici avantaje. Persoanele cu handicap ar dori să profite de ocazia de a-şi planifica ele însele viaţa, aşa cum îşi doresc.
„O lume fără bariere pentru toţi copiii” - Zile de acţiune pentru 800 de copii din Iaşi cu şi fără dizabilităţi. Au fost realizate în Parcul Copou din Iaşi o serie de evenimente menite să îmbunătățească imaginea copilului cu dizabilități în rândul celorlalți copii.
Derularea actiunii „Îmbunătățirea imaginii persoanei cu handicap la nivel de instituții de învățământ gimnazial și liceal din municipiul Iași” ce a avut drept scop informarea și modificarea percepției elevilor despre persoanele cu handicap.
Meciul demonstrativ de baschet în fotoliu rulant, meciul demonstrativ de baschet şi tenis în fotoliu rulant.
Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi, sub sloganul Şi noi suntem ca voi, a constat în creşterea gradului de integrare socială a persoanelor cu dizabilităţi şi a sentimentului de apartenenţă la grup prin stimularea interacţiunilor şi participarea la acţiuni distractive, recreative şi educative.
Misiunea noastră a fost de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi, prin activităţi cu şi pentru aceştia şi comunitatea în care trăiesc, axându-ne pe nevoile acestora, integrarea în societate și dobândirea de șanse egale.
Dănuț Cojocariu
Coordonator program