Asociația Centrul Diecezan Caritas Iaşi este o asociaţie de utilitate publică, non-profit, de tip umanitar care de 30 de ani acţionează în domeniul serviciilor sociale comunitare și furnizează servicii sociale și socio-medicale persoanelor defavorizate.

În primăvara anului 1990, într-o clădire abandonată de pe Strada Sărărie, nr. 134, fondatorii Caritas au ales să adăpostească copiii abandonați și profund afectați de fenomenul comunist. Ulterior au luat naștere diverse programe menite să creeze o civilizație a iubirii și a solidarității între oameni, a ajutorării semenilor noștri mai puțin norocoși.

Promotorii acestui obiectiv, directorii Caritas: pr. Vladimir Petercă,  Mons. Grigore Duma, pr. Egidiu Condac, pr. Mihai Budău și pr. Marius Adam au făcut posibile toate acțiunile de binefacere și, mai ales, au reușit să transmită societății care este misiunea noastră de creştini: Iubirea de Dumnezeu si de oameni.

Marele nostru gând de recunoștință se îndreaptă către ei, dar și către episcopul emerit al Diecezei Romano Catolice de Iași,  PS Petru Gherghel, către arhiepiscopul mitropolit, ÎPS Aurel Percă și  bineînțeles, către episcopul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț care ne-au fost mereu alături și au răspuns cu generozitate la acțiunile noastre.

Problemele cu care se confruntă comunitatea sunt mari, diverse, dar mai ales urgente, motiv pentru care Caritas a creat programe diverse prin care  să răspundă nevoilor cu implicare și devotament: Programul Antidrog, Centrul de Resurse pentru Persoane cu Dizabilități, Centrul de Inserţie Socio-Profesională pentru Tineri în Dificultate și programe care desfășoară activități și în prezent: Centrul de Plasament „Sfântul Iosif”, Centrul de Resurse pentru Familii, Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri Don Bosco”, Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu, Programul de Intervenții în Situații de Urgență și Calamități Naturale.

Anul jubiliar 2020 va fi marcat printr-o serie formată din 30 de evenimente de responsabilitate socială care vizează sensibilizarea comunităților din Regiunea Moldovei și ajutorarea celor care trăiesc în sărăcie, persoanele marginalizate social, singure sau bolnave, recunoscând valoarea fiecăreia dincolo de condiția socială, ce se vor încheia cu o Gală Responsabilității Sociale - Caritas 30 de ani de caritate ce va avea loc pe 30 octombrie 2020.

Inițiem un  îndemn pentru comunitate de ajutorare a aproapelui, un îndemn să ne angajăm într-un stil de viață bazat pe solidaritatea între oameni, uniți pentru schimbarea destinelor celor aflați în nevoie.

Fiindcă dorim să ni se alăture cât mai mulți membri pe drumul carității, vom face cunoscut parcursul asociației noastre prin intermediul acestei secțiuni intitulată Caritas 30 de ani. Secțiunea creată la ceas aniversar cuprinde mărturiile celor care au pus bazele asociației noastre și care în permanență au oferit sprijin  și s-au implicat în acțiunile de binefacere, dar și mărturii care să reflecte istoricul programelor, precum și articole redactate cu prilejul evenimentelor.